Deli dahi Van Gogh bu şehirde 200’ün üzerinde eser verdiyse, bir bildiği olmalı. Sadece o mu? Picasso, Paul Cézanne ve Paul Gauguin de Arles’dan ilham alan dünyaca ünlü ressamlar arasında. Gelin, bu Ortaçağ şehrinin taş sokaklarında dolaşıp kente onların gözlüğünden bakmaya çalışalım. Belki aradığımız ilhamı, biz de burada buluruz.

08.07.2022

İlham aramak için, önce Arles’ı bulmak gerekli. Komşuları Marsilya ve Montpellier kadar ismini duyuramamış olsa da, Fransa’nın güneyindeki Arles, görülmeye değer bir Akdeniz kenti. Provence bölgesinde, 60 bin civarında nüfusa sahip Arles, Marsilya'ya 90 kilometre uzaklıkta. Başkent Paris'ten ise, beş saatlik bir tren yolculuğuyla kente ulaşmak ve Ortaçağ’a ışınlanmak mümkün.

Hemen hemen her güzel Ortaçağ şehri gibi, Arles’ın ortasından da bir nehir geçiyor. Rhône Nehri, taş binalar arasından kıvrıla kıvırla süzüldükten sonra, kendini Akdeniz'in tuzlu sularına bırakıyor. Kent, İtalya’yla İspanya arasında bir kavşak noktasında olunca, dönemin süper gücü Roma İmparatorluğu’nun da radarından kaçmamış. Milattan Önce 46 yılında Sezar, kente 6’ncı lejyonunu göndermiş. Ardından da bayındırlık ve iskan başlamış. Şehir forumlarla, tapınaklarla, gösterişli yapılarla donatılmış. Bugün Arles’a karakterini veren yapıların çoğu ise 17 ve 18’inci yüzyıllarda yaşanan mimari rönesansın ürünü.

Bugün de Arles’daki dar sokaklar, omuz omuza yıllara meydan okumuş taş yapılarla çevrili. Bu taş labirentte yolunuzu bulmaya çalışırken, aniden karşınıza çıkıveren küçük meydanlar da, tatlı sürprizler saklıyor.

Sanat Güneşi

Şehrin kafelerinden sokaklarına, sergilerinden müzesine kadar her köşesinde, Van Gogh’un izlerini göreceksiniz.  Ünlü ressamın fırçasından Arlés, “Ayçiçekleri”, “Arlés’daki Yatak Odası”, “Köprü”, “Sarı Ev”, “Zambaklar” ve “La Crau’da Hasat” gibi birçok ölümsüz esere ilham vermiş. Van Gogh, yaşamı boyunca yaptığı 2 bin kadar tablodan da sadece Arles’da yaptığı “The Red Vine – Kırmızı Bağlar” adlı eserini  satabilmiş. 

Şehir, bu ölümsüz mirası gururla sahipleniyor. Van Gogh bugün adeta Arles’ın “Sanat Güneşi”. Peki Van Gogh gibi pek çok ressama, hatta başta Emile Zola olmak üzere önde gelen yazarlara ilham kaynağı olan bu küçük şehrin sırrı nerede saklı? Burada hayal gücünü tetikleyen şey ne? Van Gogh için yanıt belli: Çiçekler, tarlalar, dostlar ve kafeler... Ama Arles’da eser veren tüm sanatçıları buluşturan bir öge daha var.

Işığın Şehri

Arles, doğal güçlerin mimari güzellikle buluştuğu bir yer: Rhône nehrinin suyu, meşhur Mistral rüzgarları ve başka hiçbir yerdekine benzemeyen ışığı, tarih boyunca sanatçıları kendine çekmiş. Arlés’ın, Fransa’nın en güzel güneşine sahip olduğu söyleniyor. Bu güneşin üzerinde gezindiği taş binalar, günün her saati farklı bir renge bürünüyor. Özellikle Arena’yı akşam güneşinde görmek, benzersiz bir deneyim.

Her Yerde Arles

İlham almak için Arles’a kadar gidemem derseniz, Arles’ın sanat güneşini yaşam alanlarınıza dahil edebilirsiniz...  Biz sizin için her şeyi hazırladık. Siz katalogumuza göz atın, yeter:

https://www.stonewrap.com/urunler/yer-tasi/arles