İçinizi Isıtan Sıcaklık: Şömine

Havalar iyiden iyiye soğumaya başlayınca, parklarda, bahçelerde geçirilen zaman azalır. Özellikler evler ve dört duvara bir çatıya sahip her tür kapalı alan, zaman geçirmek için en ideal yer olur. Bu iç mekanları çekici kılansa, soğuk havaya, yağmura, kara inat sundukları sıcacık ortamdır... O sıcak ortamın en romantik öğesi ise şöminelerdir.

12.06.2018

Şöminelerin tarihi, neredeyse ateşin bulunmasıyla eş zamanlı. Eski çağlardan bu yana kullanılan şöminelerin ilk tipleri, yerlere kazılan çukurlar biçiminde yapılmış. Bu tip ısıtma sistemleri yüzyıllar boyunca kullanılmış. 17. yüzyılda ise İngiltere kraliyet ailesinden II. Charles'in yeğeni Prens Ruppert tarafından önemli bir adım atılmış. Ruppert şömineler için bugünkü baca sistemini geliştirmiş. Bu şekilde bir devrim yaşayan şömineler, uzun kış gecelerinin, uzayıp giden sohbetlerin, sıcak anıların vazgeçilmezi olmuş.

Bugün şömineler ortamı ısıtmak için kullanılan bir araç olmanın ötesinde, kullanıldığı mekanın önemli bir mimari ve dekoratif öğesi. Eskisinden çok daha fazla şömine çeşidi var. Elektriklisi, doğalgazlısı bir yana, şömine denince akla ilk gelen, elbette içinde odun yakılan, etrafı kiremitlerle örülmüş ve herkesi başına toplayan o geleneksel şömineler.

Modern yaşamın sıkıştırılmış ev biçimlerinde ilk feda edilen şey, geleneksel şömineler oldu. Bu nedenle bugün birçoğumuz için şömine nostaljiyle eş anlamlı. Bir restoranda, dağ otelinde, ya da belki bir ev ziyaretinde şömineye rastlarsak    mutlu olup, hemen onun yanbaşına oturmak için fırsat kolluyoruz. Çünkü ortamı ısıtma işlevi bir yana, şöminenin içinde yanan ateşi izlemek, çatırdayan odun sesini dinlemek bile insana tarifsiz bir huzur veriyor. Usul usul yanan ateşin yanında kitap okumak, uykuya dalmak, güzel bir müzik dinlemek gibisi yok.

Evinizde bir şömine varsa, gerçekten çok şanslısınız. Evinizde şömine yoksa da, en azından bir emeklilik hayali olarak, yazlık, köy ya da dağ evinizde ona bir yer ayırabilirsiniz. O halde, şimdiden düşünmeye başlamakta fayda var. Çünkü bir şöminenin nasıl yapılacağı, ölçülerinin ne olacağı, baca tipi ve en önemlisi de çerçevesinde kullanılacak mermer, taş ya da kiremitten içindeki ateş tuğlasına kadar kullanılacak her malzemenin önemi büyük.

Şimdi koltuğunuza yaslanın, yanan şöminenin ateşini hayal edin, kulağınıza Chopin'in romantik melodileri çalınsın... Ve şöminenizi tasarlayın.

Gelişen teknoloji ve değişen yaşam alanları ile şömineler artık çok farklı görünümlerde olabiliyor. Hayatımızdaki her şey gibi onlar da artık birer tasarım ürünü aslında. Yakıt olarak doğalgaz, elektrik, bioethanol gibi maddeler kullanılanlar bir yana, odun şömineleri dahi artık yatay ya da dikey formda, camlı, açık veya kapalı sistem gibi birçok farklı seçenekte piyasaya sürülüyor. Seçmesi size kalmış. Modern mi, klasik mi, yoksa rustik tarza mı yakın hissediyorsunuz kendinizi? Mermerin soğuk ama asil duruşu mu, tuğlanın samimiyeti mi, yoksa taşın zarafeti mi sizi cezbediyor?

İşte birkaç tüyo:

  • Gerçek bir keyif ve sıcaklık için için odun şöminesi tercih etmekte fayda var.
  • Mobilyalarınız uygun şömine seçmenize yardımcı olacaktır, onlara göz gezdirmeyi unutmayın.
  • Salonunuzun büyüklüğü, şöminenin de büyüklüğünü belirler, bu uyumu dikkate alın.
  • Ve en önemlisi, şömine uygulamalarımıza göz atmayı ihmal etmeyin! İster çarpıcı dokular, ister cezbeden renkler, ister Barok, Roma ya da Modern tarzda tuğlalar... Aklınızdaki şömine için ne gerekiyorsa, tamamı Ürünler sayfamızda.